Saturday, October 12, 2013

*Διεθνές Ετος Κινόα 2013*

Ο δημοφιλής σπόρος της κινόα σώζει τους Βολιβιανούς αγρότες
Ο Ραφαέλ Γκαρσία, αγρότης από τη Βολιβία, είναι υπέρμετρα ευγνώμων σε ένα... από τα συστατικά της αγαπημένης σαλάτας της Τζένιφερ Ανιστον, μιας από τις μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ και οπαδού της υγιεινής διατροφής. Επικεφαλής αγροτικού συλλόγου 37 παραγωγών κινόα στο Δυτικό Ορούρο, ο κ. Γκαρσία δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «κοιμόμαστε σε καλά κρεβάτια. 
Τρώμε καλό φαγητό. Μετακινούμαστε με δίκυκλα, χαμηλού ή μεγάλου κυβισμού, αντί να καλύπτουμε τις αποστάσεις με τα πόδια όπως κάναμε κάποτε».
 Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις δημοσιότητες του χώρου ψυχαγωγίας και τους κορυφαίους σεφ που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τους σπόρους της κινόα, η άνοδος του συγκεκριμένου προϊόντος έχει αυξήσει τις περιουσίες των αγροτών στις Ανδεις
. Η δημοτικότητα της κινόα, όμως, άλλαξε αστραπιαία τις τύχες τους.
 Οι σπόροι αυτού του θάμνου με την επιστημονική ονομασία «χηνοπόδιον η κινόα» πρόσφατα εντάχθηκαν στην κατηγορία των υπερτροφών από τον ΟΗΕ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Δεν περιέχουν γλουτένη αλλά είναι πλούσιοι σε φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο
. Οι κυβερνήσεις του Περού και της Βολιβία, οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά της κινόα που αποτιμάται στα 123 εκατ. δολάρια, ελπίζουν η τάση κατανάλωσής της να διαρκέσει. Από το 2007, οι τιμές πώλησης των πολύτιμων αυτών διατροφικά σπόρων έχουν διπλασιαστεί στα 3.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Οι προκλήσεις των παραγωγών κινόα δεν περιορίζονται στην επάρκεια της σοδειάς τους. Θα πρέπει να διευρυνθεί η καταναλωτική βάση τους για ένα αγροτικό προϊόν που μέχρι σήμερα έχει μεγάλη ζήτηση από τους χορτοφάγους και τους οπαδούς ειδών τροφής χωρίς γλουτένη. 
Γι’ αυτό τον λόγο, οι σπόροι κινόα ανταγωνίζονται το ρύζι και το σιτάρι, διότι χωνεύονται ευκολότερα και περιέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά. 
Ο ΟΗΕ εναποθέτει κάποιες ελπίδες στην κινόα για την καταπολέμηση της ασιτίας στον κόσμο. 
Προς το παρόν, όμως, οι σπόροι κινόα καταναλώνονται από τους οπαδούς της σωστής διατροφής στον πλούσιο κόσμο, κάτι που αντανακλάται στο κόστος αγοράς του.
 Σε κατάστημα τροφίμων στην Ουάσιγκτον, 2,2 κιλά αποξηραμένης κινόα κοστίζει από 4,49 δολάρια (3,37 ευρώ) μέχρι 7,99 δολάρια (6 ευρώ), ανάλογα με το χρώμα, όταν η ίδια ποσότητα σε μαύρο ρύζι περιορίζεται στα 1,99 δολάρια και σε πλιγούρι είναι 1,46 δολάριο. Οι εξαγωγές ανήλθαν στις 40.000 τόνους πέρυσι, αποτελώντας μεγάλη ανάσα ανακούφισης για τους αγρότες του Περού και της Βολιβίας. Οι υψηλές τιμές εντείνουν, παράλληλα, τις πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για να βελτιώσουν την υποδομή και τη χρηματοδότηση των καλλιεργειών, δηλώνει ο Ζοζέ Κουέστα, οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι καταναλωτές των χωρών αυτών διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος μιας κατά παράδοση βασικής τροφής. «Το κλειδί είναι να εξασφαλίσει κανείς στους πιο αδικημένους αγρότες που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση να έχουν πρόσβαση στις αγορές», παρατηρεί ο ίδιος.

No comments: