Thursday, December 04, 2014

Καθαρό έδαφος: FAO ξεκινά το Διεθνές Έτος των Εδαφών 2015

Δημοσίευση2
Έρχεται στο προσκήνιο ο σιωπηλός σύμμαχος της ανθρωπότητας και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει
Υγιεί εδάφη, είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ώστε  να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών υπηρεσιών.
4 Δεκέμβρη του 2014, Ρώμη - υγιή εδάφη είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, αλλά δεν είναι αρκετή προσοχή μας σε αυτό το σημαντικό «σιωπηλό σύμμαχο», δήλωσε του  FAO ο γενικός διευθυντής José Graziano da Silva, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας του εδάφους, η οποία θα εορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου.
Υγιή εδάφη όχι μόνο είναι το θεμέλιο για τα τρόφιμα, καύσιμα, ίνες και ιατρικά προϊόντα, αλλά επίσης είναι απαραίτητο να τα οικοσυστήματά μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο του άνθρακα, την αποθήκευση και το φιλτράρισμα του νερού, καθώς και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας σε πλημμύρες και ξηρασίες, σημείωσε.
Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει το 2015 ως Διεθνές Έτος των εδαφών. 
Το έτος θα πρέπει να ξεκίνησε αύριο στις εκδηλώσεις στη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη και το Σαντιάγο της Χιλής, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να προωθήσουν μια πιο αειφόρο χρήση αυτού του κρίσιμου πόρου.
"Σήμερα, έχουμε πάνω από 805 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα και τον υποσιτισμό. Η αύξηση του πληθυσμού θα απαιτήσει μια αύξηση περίπου 60 τοις εκατό στην παραγωγή τροφίμων. Όπως τόσο μεγάλο μέρος της διατροφής μας εξαρτάται από τα εδάφη, είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατήσει τους υγιείς και παραγωγικές, "Graziano da Silva είπε, προσθέτοντας:". Δυστυχώς, το 33 τοις εκατό των παγκόσμιων πόρων του εδάφους μας είναι κάτω από την υποβάθμιση και οι ανθρώπινες πιέσεις στα εδάφη φθάνοντας τα κρίσιμα όρια, μείωση και μερικές φορές την εξάλειψη σημαντικών λειτουργιών του εδάφους "
"Καλώ όλους μας να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της αιτίας του εδάφους κατά τη διάρκεια του 2015, δεδομένου ότι είναι μια σημαντική χρονιά για την ανοίγοντας το δρόμο για μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη για όλους και από όλους", πρόσθεσε.
Εδάφη - βασικός πόρος σε κίνδυνο
FAO εκτιμά ότι το ένα τρίτο του συνόλου των εδαφών έχουν υποβαθμιστεί, λόγω της διάβρωσης, συμπίεσης, της σφράγισης του εδάφους, η αλάτωση, οργανική ύλη του εδάφους και των θρεπτικών συστατικών εξάντληση, η οξίνιση, η ρύπανση και άλλες διαδικασίες που προκαλούνται από μη βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης της γης.
Αν δεν υιοθετηθούν νέες προσεγγίσεις, το συνολικό ποσό της γεωργίας και της παραγωγικής γης ανά άτομο το 2050 θα είναι μόνο το ένα τέταρτο του επιπέδου το 1960.
 Μπορεί να χρειαστούν έως και 1.000 χρόνια για να σχηματίσουν ένα εκατοστό του εδάφους, καθώς και με 33 τοις εκατό του συνόλου των παγκόσμιων πόρων του εδάφους υποβαθμιστεί και ανθρώπινες πιέσεις αυξάνονται, κρίσιμα όρια έχουν επιτευχθεί που κάνουν περιφρούρηση ένα επείγον θέμα, Graziano da Silva, δήλωσε.
Καλώντας τα εδάφη "σχεδόν ξεχασμένη πόρων», κάλεσε για περισσότερες επενδύσεις στη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους, λέγοντας ότι θα είναι φθηνότερα από ό, αποκατάσταση και «είναι αναγκαία για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό και τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη."
Τουλάχιστον το ένα τέταρτο της παγκόσμιας βιοποικιλότητας ζει υπόγεια, όπου, για παράδειγμα, ο γεωσκώληκας είναι ένας γίγαντας παράλληλα με μικροσκοπικούς οργανισμούς όπως τα βακτήρια και οι μύκητες. Τέτοιοι οργανισμοί, περιλαμβάνονται και οι ρίζες των φυτών, ενεργεί ως βασικό παράγοντες οδήγησης ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων και τα φυτά βοήθεια με τη βελτίωση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, με τη σειρά του την υποστήριξη της βιοποικιλότητας πάνω από το έδαφος, καθώς και.
Καλύτερη διαχείριση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι εν λόγω οργανισμοί συνήθως απαρατήρητα ενισχύσει την ικανότητα του εδάφους να απορροφά τον άνθρακα και το μετριασμό της ερημοποίησης, έτσι ώστε ακόμη περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι απομονωμένος - βοηθώντας να αντισταθμιστούν οι εκπομπές της ίδιας της γεωργίας των αερίων του θερμοκηπίου.
Χαρτογραφώντας τη γη
 FAO έχει υλοποιήσει περισσότερα από 120 σχετικά με το έδαφος έργα σε όλο τον κόσμο και παράγεται μαζί με την UNESCO την Παγκόσμια Έδαφος χάρτη. Ανάμεσα στις πλέον επείγουσες προτεραιότητες είναι να ενημερώσει, να τυποποιήσουν και να καταστήσει προσβάσιμη τη γνώση του κόσμου των τύπων και διανομή του εδάφους.
Επί του παρόντος, τα δεδομένα για τα εδάφη είναι πολύ συχνά ξεπερασμένα, περιορίζονται στην κάλυψη, και αποσπασματικό χαρακτήρα. Μία από τις προτεραιότητες του FAO είναι να θεσπίσει ένα παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών για το έδαφος που θα μπορούσε να βοηθήσει με αξιόπιστα στοιχεία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση του εδάφους.
FAO έχει ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της παγκόσμιας εταιρικής σχέσης του εδάφους, η οποία έχει ξεδιπλώσει τη διευκόλυνση υγιές έδαφος ως επιχειρησιακός βραχίονας του
.http://www.fao.org/globalsoilpartnership/world-soil-day/campaign-material/en/
Ο Ομιλος Σερρών συμμετέχει με την πραγματοποίηση  Πανελληνίου Διαγωνισμού στα σχολεία όλης της χώρας με θέμα  
*Γνωρίστε τον κόσμο του εδάφους* 

Συμμετοχή του Ομίλου  - 5 Δεκεμβρίου-, στην η πρώτη επίσημη γιορτή και στην έναρξη του Διεθνούς Έτους του εδάφους .
Εδάφος, μαζί με το νερό, είναι η βάση για τα τρόφιμα,τις ζωοτροφές,τα καύσιμα και την παραγωγή ινών και για τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας .Η επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής,η  προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ο μετριασμός για την αειφόρο ανάπτυξη γενικά,η οποία  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την  κατάσταση των εδαφών και την παγκόσμια θέση στο levels.
Υγιή ζωή δεν είναι δυνατή χωρίς υγιή εδάφη.
Το έδαφος είναι η δεξαμενή είναι τουλάχιστον το ένα τέταρτο της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, και απαιτεί την ίδια προσοχή Ως εκ τούτου, η βιοποικιλότητα πάνω από το έδαφος. Επίσης, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παροχή καθαρού νερού και την ανθεκτικότητα σε πλημμύρες και ξηρασίες.
Και τα εδάφη έχουν παραμεληθεί για πάρα πολύ καιρό.
Έχουμε αποτύχει να συνδέσουμε το χώμα μας με τα τρόφιμα, το νερό, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τη ζωή. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την τάση και να αναλάβουμε την  διατήρηση και την αποκατάσταση της ενέργειες.

Η Παγκόσμια Ημέρα του εδάφους και το έτος theinternational Soilcampaigns εχει στόχο να συνδέει τους ανθρώπους με τα εδάφη και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κρίσιμα  σημασία τους στη ζωή μας.

No comments: