Saturday, September 26, 2015

Υιοθετεί ΟΗΕ νέα παγκόσμιων στόχων, χαρτογράφηση της βιώσιμης ανάπτυξης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μέχρι το 2030


Πηγή: ΟΗΕ σε συνεργασία με το Project Όλοι
25 Σεπ, 2015 - Η Γενική Συνέλευση 193-μελών των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα επισήμως το 2030 ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μαζί με μια σειρά από τολμηρές νέες παγκόσμιων στόχων, το οποίο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon, χαιρετίστηκε ως ένα καθολικό, ολοκληρωμένο και μετασχηματιστική όραμα για ένα καλύτερο κόσμο.
"Η νέα ατζέντα είναι μια υπόσχεση από τους ηγέτες σε όλους τους ανθρώπους παντού.Είναι ένα πρόγραμμα για τους ανθρώπους, την εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της - μια ατζέντα για τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι », δήλωσε ο κ Μπαν όπως ο ίδιοςάνοιξε την σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Η διεύθυνση του επικεφαλής του ΟΗΕ ήρθε πριν από την επίσημη έγκριση του νέου πλαισίου της Συνέλευσης, Μετασχηματισμός Ο κόσμος μας: το 2030 Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία αποτελείται από 17 γκολ και 169 στόχους για να σκουπίσει έξω τη φτώχεια, την καταπολέμηση της ανισότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά την επόμενη 15 χρόνια.
Οι στόχοι ως στόχο να αξιοποιήσει το έργο των ιστορικών Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ), η οποία τον Σεπτέμβριο του 2000, συσπειρώθηκαν γύρω από τον κόσμο μια κοινή ατζέντα 15 ετών για την αντιμετώπιση της φτώχειας ταπείνωση.
Η σύνοδος κορυφής άνοιξε με ένα πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων την προβολή της ταινίας Η Γη από το διάστημα, παραστάσεις από Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ Πρέσβεις Shakira και Angelique Kidjo, καθώς και έκκληση για δράση κατά γυναικείας εκπαίδευσης συνήγορος και ο νεότερος ποτέ κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, Μαλαλα Γιουσαφζάι μαζί με εκπροσώπους της νεολαίας ως Λαμπαδηδρόμοι σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Η τελετή υιοθέτηση προήδρευσε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Ρασμούσεν Løkke και Προέδρου της Ουγκάντας Yoweri Museveni Kaguta, ο οποίος τόνισε τις επιτυχίες του MDGSs και την ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή της νέας ατζέντας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση της ημερήσιας διάταξης, ο κ Μπαν είπε: «Αυτοί οι στόχοι είναι ένα προσχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους στόχους για να μεταμορφώσει τον κόσμο. Εμείς θα κάνουμε αυτό μέσω εταιρικών σχέσεων και μέσω της δέσμευσης. Πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω. "
Στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνέλευση, η οποία σηματοδοτεί επίσης 70η επέτειο του Οργανισμού, ο επικεφαλής του ΟΗΕ χαιρέτισε το νέο πλαίσιο ως μια ατζέντα για την κοινή ευημερία, την ειρήνη και τη συνεργασία. "Μεταφέρει τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα. Είναι ριζωμένη στην ισότητα των φύλων και του σεβασμού για τα δικαιώματα όλων. "
Μπαν προέτρεψε τους ηγέτες του κόσμου και άλλοι συγκαλείται στην εκδήλωση για την επιτυχή εφαρμογή των παγκόσμιων στόχων ή την Ατζέντα 30, με τη δρομολόγηση «ανανεωμένη παγκόσμια εταιρική σχέση».
"Το 2030 Agenda μας αναγκάζει να κοιτάξουμε πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα και τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και να ενεργούν σε αλληλεγγύη για τη μακροπρόθεσμη. Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουν οικονομικά να σκέφτονται και να εργάζονται σε σιλό.
Τα ιδρύματα θα πρέπει να γίνει κατάλληλο για ένα μεγάλο νέο σκοπό. Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών είναι σταθερά προσηλωμένη στην υποστήριξη των κρατών μελών σε αυτή τη μεγάλη νέα προσπάθεια ", δήλωσε ο Μπαν.
"Πρέπει να δεσμευτούν όλοι οι συντελεστές, όπως κάναμε στη διαμόρφωση της ατζέντας. Πρέπει να περιλαμβάνουν τα κοινοβούλια και τις τοπικές κυβερνήσεις, και να συνεργαστεί με τις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές. Πρέπει να συσπειρώσει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες. Πρέπει να εμπλέξουμε την κοινωνία των πολιτών στη χάραξη και την εφαρμογή των πολιτικών - και να της δώσει το χώρο για να μας κρατήσει στο λογαριασμό. Πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.Θα πρέπει να αγκαλιάσει μια επανάσταση δεδομένων. Το πιο σημαντικό, θα πρέπει να καταπιαστούμε - τώρα ", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
"Εβδομήντα χρόνια πριν, τα Ηνωμένα Έθνη αυξήθηκε από τις στάχτες του πολέμου. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε ένα όραμα Χάρτη αφιερωμένο στην «Εμείς Λαών». Η ατζέντα που υιοθετούμε σήμερα προωθεί τους στόχους του Χάρτη. Ενσωματώνει τις προσδοκίες των ανθρώπων παντού για τη ζωή της ειρήνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για έναν υγιή πλανήτη », δήλωσε ο Μπαν.
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Mogens Lykketoft κάλεσε την Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη "φιλόδοξο" στην αντιμετώπιση των αδικιών της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων.
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες και να προστατεύσει το κοινό μας σπίτι με την αλλαγή των μη αειφόρων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης. Και, έχουμε προσδιορίσει τη συντριπτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές της διαίρεσης, της διαφθοράς και της ανευθυνότητας ότι η σύγκρουση καυσίμου και εμποδίζουν την ανάπτυξη », είπε.
Με την υιοθέτηση της νέας ατζέντας, των Ηνωμένων Εθνών Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο Πρόεδρος (ECOSOC) Ω Τζουν είπε δράσης για την ανάπτυξη των στόχων της αειφόρου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. «Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις εργασίες για το νέο πρόγραμμα", πρόσθεσε.

Νέα Tracker: παρελθόν ιστορίες για το θέμα αυτό
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=51968#.Vgbt9Pntmkp

No comments: