Thursday, September 22, 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ 
Ημερομηνία καταχώρησης 21-09-2016 10:29

Επίσκεψη του Ξεν. Παπασταμόπουλου, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλωνστην Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στις Σέρρες
Ενημέρωση και σχεδιασμός της διαδικασίας της φοίτησης των προσφυγόπουλων στις ΣέρρεςΤην Δομή Φιλοξενίας των προσφύγων στις Σέρρες επισκέφτηκε χθες το πρωί ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κ. Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος. και οι σχολικοί σύμβουλοι προκειμένου να ενημερωθούν για τον αριθμό των παιδιών.
Ο κ. Παπασταμόπουλος και οι σχολικοί σύμβουλοι συναντήθηκαν με τους υπευθύνους της Δομής και μετά την ενημέρωση προχώρησαν στον σχεδιασμότης διαδικασίας της φοίτησης των προσφυγόπουλων σε δημοτικά σχολεία της πόλης των Σερρών, αναμένοντας πάντα τις τελικές αποφάσεις από το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας .
« Θέλοντας ναενημερωθούμε για τον αριθμό των παιδιών που θα φοιτήσουν σε σχολεία, μετά την τελευταία έλευση προσφύγων στην Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στις Σέρρες, επισκεφτήκαμε τον χώρο μαζί με τους σχολικούς συμβούλους και συναντηθήκαμε με τους υπευθύνους» δήλωσε στη «Σ» ο κ. Παπασταμόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταμόπουλος τα παιδιά που θα φοιτήσουν στα προνήπια και νήπια είναι πενήντα (50) και σύμφωνα με το Υπουργείο θα δημιουργηθεί χώρος εντός της Δομής για την φοίτησή τους. Ενώ τα παιδιά του δημοτικού σχολείου είναι εκατό(100), τα οποία θα φοιτήσουν σε σχολείο ή σχολεία της πόλης των Σερρών κοντά στην Δομή Φιλοξενίας.
«Το Υπουργείο Παιδείας θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για την φοίτηση των προσφυγόπουλων. Εμείς κάναμε τις προτάσεις μας και την απόφαση θα πάρει η ΠεριφερειακήΔιεύθυνση Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας» τόνισε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών .
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπασταμόπουλοςπριν από λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για οχτώ (8) δημοτικά σχολεία της πόλης των Σερρών που ετοιμάζονται να υποδεχθούν προσφυγόπουλα. Αν θα είναι οκτώ οι σχολικές μονάδες ή μία που θα υποδεχθούν για φοίτηση προσφυγόπουλα,θα το αποφασίσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας.
Επισημαίνοντας την ετοιμότητα να υποδεχθεί τα παιδιά στις σχολικέ μονάδες η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, ο κ. Παπασταμόπουλος υποστήριξε «Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τα παιδιά. Μπορεί και εντός της εβδομάδας να βγει η απόφαση».
Τα μαθήματαθα γίνονται τις απογευματινές ώρες (2-6) και το ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τα μαθήματα: Αγγλικά, Ελληνικά, Μαθηματικά, Πληροφορικήκαι Φυσική Αγωγή. «Για τις ανάγκες της κάλυψηςτου προγράμματος των μαθημάτων θα γίνουν προσλήψεις 800 εκπαιδευτικών με τις ανάλογες ειδικότητες» δήλωσε ο κ. Παπασταμόπουλος.
Tο κοινό σχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
Tο κοινό σχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εκπαίδευσητων προσφυγόπουλων, παρουσίασαν τα δύο υπουργεία, με κοινό δελτίο Τύπου.
Όπως σημειώνεται, το σχέδιο βασίζεται στις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής που συγκρότησε το υπουργείο Παιδείας και η οποία διαμόρφωσε ειδικό πόρισμα τον Μάιο του 2016.
Όπως προκύπτει από τη διαδικασία προκαταγραφής της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 46% όσων συμμετείχαν στη διαδικασία είναι παιδιά. «Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των ανήλικων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας της χώρας αποτελεί βασικό καθήκον, υποχρέωση, αλλά και πολιτική απόφαση της ελληνικής πολιτείας», σημειώνουν τα δύο υπουργεία.
Αναλυτικά:
- Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας προβλέπεται να παρέχεται η εκπαίδευση εντός των δομών φιλοξενίας, επειδή είναι δύσκολο να απομακρύνονται από τους γονείς τους. Θα συσταθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των δομών φιλοξενίας και θα διοριστούν πρόσθετοι νηπιαγωγοί, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Παράλληλα, θα παρέχονται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων εντός των δομών φιλοξενίας, από ΜΚΟ και άλλους φορείς. Όσοι οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα πρέπει να καταγραφούν στο μητρώο ΜΚΟ της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών (mko.ypes.gr) και ταυτόχρονα να ζητήσουν έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (http://www.iep.edu.gr/index.php/el/)
- Για την πρωτοβάθμια και την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσουν, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, ειδικές τάξεις υποδοχής, κατά τις απογευματινές ώρες (2-6 μ.μ.) σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας της χώρας. Όπως σημειώνεται, με τη διαμόρφωση απογευματινής ζώνης μαθημάτων, στόχος της Πολιτείας είναι η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης και η σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, έπειτα από ένα διάστημα προετοιμασίας, χωρίς την επιβάρυνση των σχολείων με υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Στις τάξεις υποδοχής θα παρέχονται μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής, με στόχο, είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος, είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.
Στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν τις τάξεις υποδοχής, έχουν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των παιδιών και η διαθεσιμότητα αιθουσών στα κοντινά σχολεία. Επίσης, έχει προβλεφθεί η αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, που θα προσληφθούν με κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών από τις δομές φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία και των πρόσθετων εξόδων για την καθαριότητα και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Διευκρινίζεται ότι το παραπάνω μοντέλο θα ακολουθηθεί στις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. Τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, αλλά σε διαμερίσματα ή άλλους χώρους σε αστικά κέντρα, θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία, είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα.
- Για τα παιδιά άνω των 15 ετών, όπως επίσης και για τους ενήλικες, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης. Τα παιδιά άνω των 15 ετών θα έχουν τη δυνατότητα, αφού μάθουν την ελληνική γλώσσα, να φοιτήσουν στις τεχνικές, επαγγελματικές και άλλες σχολές της χώρας ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα λύκεια. Σημειώνεται ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει την παροχή βεβαιώσεων σπουδών και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσους περατώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους. Για τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, ενώ παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) ως τις 31/1/2017, με πρόβλεψη επέκτασης της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς, καθαριότητας, κ.α. για το σύνολο του σχολικού έτους.
- Τέλος, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την παροχή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή άλλους ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκμάθησης των μητρικών γλωσσών των παιδιών των προσφύγων εντός των δομών φιλοξενίας.
Δήμητρα Mετόκη

No comments: