Friday, November 18, 2016

Στις Σέρρες το «Balkans & Black Sea Cooperation Forum»- Ένα σπουδαίο γεγονός που θα κάνει την Π.Ε. Σερρών σημείο αναφοράς

Αναρτήθηκε: Nov 18, 2016 από serrestv2 στην κατηγορίαΕκδηλώσεις Πολιτικά προβολές: 40 Tags (Λέξεις κλειδιά):

Ένα καινοτόμο εγχείρημα αναλαμβάνει η Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό Geo Routes Cultural Institute. Πρόκειται για τη διοργάνωση του 1ου «Balkans & Black Sea CooperationForum» το οποίο θα διεξαχθεί στις Σέρρες στις 25-26 Μαίου 2017.
Για το συγκεκριμένο θέμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης και ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute Γιάννης Μπαλακάκης , με στόχο να ενημερώσουν το  κοινό για το γεγονός που πρόκειται να λάβει χώρα στην πόλη των Σερρών.
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που αποτελεί την συνέχεια της συνεργασίας μας με το Geo Routes Cultural Institute» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας πως η ιδέα γεννήθηκε από τον οργανισμό κατόπιν της επαφής που υπήρξε με τις Σέρρες μέσω των πολιτιστικών οδοιπορικών που πραγματοποιούνται.
Ο Γιάννης Μωυσιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως το συγκεκριμένο forumθα αναδείξει σημαντικά την Π.Ε. Σερρών και παράλληλα θα ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Ειδική μνεία έκανε και στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου(ΟΣΕΠ) Μιχαήλ Χρηστίδη, ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη 17/11 στις Σέρρες εκφράζοντας τη στήριξη του Οργανισμού στη διοργάνωση.
Από την πλευρά του , ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute Γιάννης Μπαλακάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική διεθνή διοργάνωση που θα θέσει τις Σέρρες στο επίκεντρο. «Οι Σέρρες θα προβληθούν και θα γίνουν σημείο αναφοράς μέσω του forum» τόνισε ο κ. Μπαλακάκης .
Παράλληλα αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του συνεδρίου που αφορούν στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Επιπλέον , επισήμανε την ανάγκη να στηριχθεί το γεγονός από την τοπική κοινωνία και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς τους εθελοντές , οι οποίοι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι στη διοργάνωση. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά έχει ήδη κοινοποιηθεί από την ομάδα εργασίας που ασχολείται με το συγκεκριμένο τομέα και πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω δημοσιοποίηση και ενημέρωση.
Τι είναι το «Balkans & Black Sea Cooperation Forum»
Το «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» είναι ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις Σέρρες, στις 25-26 Μαΐου 2017, και αποσκοπεί στο να δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, να προαχθούν διμερε και πολυμερείς σχέσεις, να ενισχυθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να προωθηθεί η οικονομική και αειφόρος ανάπτυξη μεταξύ των 17 Κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι Ανώτεροι Αξιωματούχοι από την Ε.Ε., από Φορείς και Θεσμούς των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, Αξιωματούχοι από Διεθνείς Οργανισμούς, αξιωματούχοι του δημοσίου, διπλωμάτες, επιχειρήσεις  και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η αναλογία της συμμετοχής τους προβλέπεται να είναι 50% από τον ιδιωτικό τομέα , 25% από τον Δημόσιο και Κυβερνητικό και 25% από θεσμικούς φορείς και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.

Οι συνεδρίες του forum θα καλύψουν 8 θέματα : 1) Προοπτικές της Ε.Ε. και στόχοι μέχρι το 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2) Ψηφιακή Οικονομία και Καινοτομία 3) Ναυτιλία, Μεταφορές, Δίκτυα και Κέντρα 4) Δρόμοι Ενέργειας και Περιβάλλον 5) Οικονομική Διπλωματία και Υποδομές 6) Γυναίκες στη Διοίκηση 7) Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη και 8) Πολιτιστικός και Βιώσιμος Τουρισμός . Το 2017 ο τίτλος του θα είναι «Πολιτιστικός Τουρισμός, κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», σε εναρμόνιση με την Απόφαση του ΟΗΕ (A/C.2/ 70/L.5/Rev.1 of 4/12/2015) σύμφωνα με την οποία το 2017 έχει οριστεί ως το Παγκόσμιο Έτος Βιώσιμης  Τουριστικής Ανάπτυξης.
Το Forum θα διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό κράτος της περιοχής και θα παρέχει ένα Επιχειρηματικό Κέντρο (Business Hub) ως εκθεσιακή ζώνη για τους οργανισμούς προκειμένου αυτοί να προωθούν εκεί  τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καθώς και μια πολιτιστική ζώνη για δύο τιμώμενες χώρες, προκειμένου να αναδείξουν την πολιτιστικής τους κληρονομιά. Και οι δύο ζώνες θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Με μια τόσο πλήρη διοργάνωση, το Forum αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τους χορηγούς του, τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές του που επιθυμούν να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους, να ασκήσουν επιρροή σε θέματα που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον και να εξερευνήσουν προκλήσεις και δυνατότητες ανταλλάσσοντας απόψεις με ειδικούς και παράγοντες επιρροής από την Ε.Ε. , τους Φορείς και τις Οργανισμούς των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, επιχειρηματίες καθώς και με άλλους διεθνείς εκπροσώπους.
Το Forum διοργανώνεται από το Geo Routes Cultural Institute υπό την αιγίδα , την υποστήριξη και τη συνεργασία Οργανισμών από την Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.  Η οργάνωση του συνεδρίου αποτελείται από την Οργανωτική , την Συντονιστική , την Επιστημονική και τη Συμβουλευτική Επιτροπή, καθώς και από επτά Ομάδες Εργασίας, ήτοι: Διπλωματικά Θέματα, Φιλοξενία, Ομιλητές, Επικοινωνίες, Επιλογή προσωπικού, Διαχείριση χώρων, οι οποίες βασίζονται σημαντικά στην ευγενική συνεισφορά ενός σημαντικού αριθμού εθελοντών. Η δομή αυτή αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όλες τις απαιτούμενες εργασίες προκειμένου να υποδεχτεί τους 500 συνέδρους οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στις Σέρρες τον Μάιο του 2017 και να προσφέρουν ένα υψηλό αποτέλεσμα τόσο στο ακροατήριο του Forum όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Κράτη της περιοχής την οποία αφορά το Balkans and Black Sea Cooperation Forum (σε αλφαβητική σειρά): Αζερμπαιτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα (διοργανώτρια χώρα 2017), Κροατία, Μολδαβία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία (προεδρεύουσα ΟΣΕΠ 2017).


No comments: