Tuesday, June 13, 2017

To ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ FC BARCELONA ΚΑΙ Η Υ.Α. ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝΣε
 ένα αποκλειστικό βίντεο, οι ποδοσφαιριστές της FC Barcelona Messi και Neymar Junior εγκαινιάζουν σήμερα την εκστρατεία #SignAndPass, καλώντας τους φιλάθλους και όλους τους πολίτες να σταθούν δίπλα στα παιδιά πρόσφυγες.


Το Ίδρυμα της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Barcelona και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη μιας πολύ μεγάλης κοινής εκστρατείας για τη στήριξη των παιδιών προσφύγων. Η εκστρατεία #SignAndPass, που εγκαινιάστηκε με την υποστήριξη σημαντικών ποδοσφαιριστών της ομάδας, σηματοδοτεί μια νέα και σημαντική εξέλιξη στη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών.

Οι παίκτες της FC Barcelona Lionel Messi και Neymar Junior ήταν οι πρώτοι που δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τους πρόσφυγες και να πάρουν μέρος στην εκστρατεία με ένα αποκλειστικό βίντεο*.

«Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία υπέρ των προσφύγων και ελπίζω να συμβάλει ώστε να αλλάξει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες. Υπογράψτε και κάντε πάσα την έκκληση!», είπε ο Lionel Messi.

Η ιδέα για την εκστρατεία “Sign and Pass” προήλθε από τη φιλοσοφία της ποδοσφαιρικής ομάδας. Οι σύντομες πάσες της μπάλας μεταξύ των παικτών είναι το σήμα κατατεθέν της πρόσφατης επιτυχίας τους. Οι υποστηρικτές θα μπορούν να υπογράψουν ψηφιακά μια μπάλα στο διαδίκτυο και κατόπιν να την πασάρουν στους φίλους τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπογράφοντας την μπάλα οι υποστηρικτές προσθέτουν το όνομά τους στην έκκληση της Υ.Α. #WithRefugees, καλώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και τους υπόλοιπους πολίτες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν, πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα να εργαστούν ώστε να παρέχουν τα προς το ζην στις οικογένειές τους.

Εν όψει της ενισχυμένης αυτής συνεργασίας, το Ίδρυμα της FC Barcelona και η Υ.Α. διοργανώνουν σήμερα ένα διεθνές φόρουμ για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κατάσταση των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στα παιδιά πρόσφυγες και στον τρόπο που τα σπορ μπορούν να βοηθήσουν στην ένταξή τους και να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη θετική κοινωνική μεταμόρφωσή τους.

Το φόρουμ αυτό, στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, και ο Πρόεδρος της FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, έχει επίσης ως στόχο να συγκεντρώσει τη στήριξη φορέων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών και αθλητικών οργανώσεων καθώς και μελών του επιχειρηματικού, τεχνολογικού και πολιτισμικού τομέα.

«Η αγάπη για τα σπορ φέρνει τους ανθρώπους κοντά με έναν τρόπο μοναδικό. Το πάθος και η αποδοχή που απορρέουν από το να παίζεις και να υποστηρίζεις μια ομάδα μπορούν να εξαλείψουν τυχόν διαφορές. Ελπίζω ότι η ενισχυμένη αυτή συνεργασία με το Ίδρυμα της FC Barcelona θα χαράξει το δρόμο για να βελτιωθούν σημαντικά οι ζωές εκατομμυρίων παιδιών προσφύγων και θα φέρει τις κοινότητες πιο κοντά μεταξύ τους», δήλωσε ο κ. Grandi.

Ο Josep Maria Bartomeu, Πρόεδρος του Ιδρύματος της FC Barcelona, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Με περισσότερους από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι μισοί τουλάχιστον από τους οποίους είναι παιδιά, νιώθουμε ότι έχουμε την ευθύνη να συμβάλουμε μέσω του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο για την επίτευξη κοινωνικής αλλαγής.

Μέσα από αυτή τη συμμαχία με την Υ.Α., δεν εγκαινιάζουμε μόνο μια παγκόσμια εκστρατεία, μαζί με τις δράσεις που υλοποιούνται στο πεδίο, αλλά στοχεύουμε επίσης να δώσουμε το παράδειγμα και να ενθαρρύνουμε άλλους φορείς και εταιρείες να κινητοποιηθούν και να λάβουν μέρος σε παρόμοιες δράσεις.»

Το Ίδρυμα της FC Barcelona ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του προγράμματος FutbolNet στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, την Ιταλία και τον Λίβανο τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα επιδιώκει μέσα από τα σπορ να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες, την πρόληψη των συγκρούσεων και την επίλυσή τους μεταξύ των παιδιών και εφήβων προσφύγων, και να συμβάλει στη βελτίωση της συναισθηματικής τους κατάστασης και της κοινωνικής τους ένταξης στις χώρες υποδοχής.

Ένα «αθλητικό πακέτο», που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Κέντρου Καινοτομίας της FCB, σύντομα θα δοκιμαστεί στο πεδίο σε διάφορες περιοχές. Περιλαμβάνει πρωτοποριακά σχεδιασμένο αθλητικό εξοπλισμό και κανόνες λειτουργίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από πολιτισμικά, κλιματολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.

 - ΤΕΛΟΣ-
 https://www.signandpass.org/

Σχετικά με την εκστρατεία #WithRefugees
Το 2016 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εγκαινίασε την εκστρατεία #WithRefugees καλώντας το κοινό να δείξει την αλληλεγγύη του στους ανθρώπους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν. Πιο συγκεκριμένα, η έκκληση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πρόσφυγες θα λάβουν εκπαίδευση, όλες οι οικογένειες προσφύγων θα έχουν μια ασφαλή στέγη για να μείνουν και κάθε πρόσφυγας θα μπορεί να εργαστεί ή να μάθει νέες δεξιότητες για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Η Εκστρατεία συνεχίζεται μέχρι να υιοθετηθεί το παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2018 εκφράζοντας τη δημόσια στήριξη προς τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει.

Υπογράψτε την έκκληση #WithRefugees στην ιστοσελίδα www.withrefugees.org.

Σχετικά με το Ίδρυμα της FC Barcelona
Το Ίδρυμα της FC Barcelona δημιουργήθηκε το 1994 με σκοπό να αναλάβει την εταιρική κοινωνική ευθύνη της FC Barcelona. Σήμερα, οι δράσεις που υλοποιούνται βασίζονται κυρίως στη μετάδοση αξιών προς τα παιδιά μέσα από τα σπορ, στην Καταλονία και παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή πάνω από 700.000 επωφελούνται των προγραμμάτων της σε περισσότερες από 50 χώρες. Από το 2006, η FC Barcelona ασπάζεται τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» του ΟΗΕ και προσφέρει το 0,7% των εσόδων της στο Ίδρυμά της προκειμένου να υλοποιεί διάφορες δράσεις. Από το 2010, οι παίκτες και προπονητές των επαγγελματικών τμημάτων της ομάδας προσφέρουν στο Ίδρυμα το 0,5% του μισθού τους.

Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία:
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Υ.Α. διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ευημερία των προσφύγων και των ανιθαγενών σε όλο τον κόσμο. Εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Η Υ.Α. είναι στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών κρίσεων παγκοσμίως, όπως στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε πολλές ακόμα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Leo Dobbs, (+30) 6948668989, e-mail: dobbs@unhcr.org
Boris Cheshirkov, (+30) 6951854661, e-mail: cheshirk@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, (+30) 6944586037, e-mail: nanou@unhcr.org

Ίδρυμα της FC Barcelona
Xavier Vila: + 34 679 40 03 44
Marc Parramón: +34 696 86 38 45

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr
                        www.withrefugees.org / www.nansen.gr / donors.unhcr.gr


Ακολουθήστε μας: facebook.com/unhcrgreece, twitter.com/unhcrgreece

No comments: