Wednesday, July 05, 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Ηackathon Serres 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2o Ηackathon Serres 2017

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Hackathon Serres με θέμα “Smart City - Ευφυής Πόλη​” το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στο ΤΕΙ Κ.Μ. (Σέρρες) που διοργανώθηκε από την τεχνολογική κοινότητα Σερρών SerresTech.gr και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Εικόνα 1. Οι Ομάδες επί το έργον... 12 ομάδες και συνολικά 38 άτομα από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΑΚ αλλά και άλλες σχολές της Ελλάδας διαγωνίστηκαν για 34 συνεχόμενες ώρες υλοποιώντας πρωτότυπες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα (open source). Η πλειονότητα των ομάδων δημιούργησε εφαρμογές αναφοράς προβλημάτων​ όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν ζητήματα στον δήμο ή σε άλλους αρμόδιους φορείς. Υπήρχαν, ωστόσο και άλλου είδους εφαρμογές όπως ένα λογισμικό διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, μία πλατφόρμα που βοηθάει στο να μειωθεί ο χρόνος που αφιερώνει ο κόσμος σε γραμμές αναμονής, ένας online πολυοδηγός πόλης καθώς και μία εφαρμογή που έχει στόχο να βελτιώσει την επικοινωνία των πολιτών μεταξύ τους. 
Την 1η θέση​ κατέκτησε η διμελής ομάδα 2late​ με το έργο “Complaints & Suggestions​” το οποίο παρέχει στους πολίτες της πόλης την δυνατότητα να πουν τα παράπονα τους online μέσα από ένα όμορφο περιβάλλον κατάλληλο για πρόσβαση και από κινητά τηλέφωνα.

 Εικόνα 2. Στιγμιότυπο της εφαρμογής “Complaints and suggestions” που κέρδισε το 1ο βραβείο. 

Εικόνα 3. Η Ομάδα 2late​ στην 1η θέση με την εφαρμογή “Complaints and suggestions”. Στη 2η θέση​ βρέθηκε η διμελής ομάδα Labas Vakaras​ με το έργο “SmaCi​”. Το SmaCi είναι μία πλατφόρμα έξυπνης διαχείρισης της πόλης και εξαγωγής δεδομένων μέσω κωδικών QR & RFID/NFC. Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί βελτιώνοντας και την προσβασιμότητα στην πόλη καθώς κάθε ράμπα θα μπορούσε να έχει το δικό της μοναδικό αναγνωριστικό και να διευκολύνει τις αναφορές για παράνομο παρκάρισμα ή άλλα προβλήματα.

Εικόνα 4. Η Ομάδα Labas Vakaras​ στην 2η θέση με την εφαρμογή “SmaCI”. Στην κατηγορία “Καινοτομία”​ βραβεύτηκε η ομάδα Next Tech Solutions​ με την πλατφόρμα “ProjectParking” ​μία υλοποίηση για έξυπνο παρκάρισμα. Συσκευές Android σε συνεργασία με υπολογιστές μεγέθους πιστωτικής κάρτας (Raspberry Pi) ανιχνεύουν αν τις θέσεις parking που είναι διαθέσιμες βοηθώντας τους “απεγνωσμένους” οδηγούς που αναζητούν parking.
 Εικόνα 5. Η Ομάδα Next Tech Solutions​ 1η στην κατηγορία “Καινοτομία” με την πλατφόρμα “ProjectParking​”.

 Στους νικητές δόθηκαν χρηματικά έπαθλα καθώς και έκπτωση 25% στα δίδακτρα του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική​. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής, μετάλλιο και t-shirt ενώ όλα τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επίσημο website του hackathon.

 Εικόνα 6. Όλες οι Ομάδες και οι εκπρόσωποι των Χορηγών καθώς αναμένουν τις παρουσιάσεις των έργων. Παράλληλα με τον διαγωνισμό πραγματοποιήθηκαν ειδικές παρουσιάσεις στους χώρους του ΤΕΙ από τους υποστηρικτές του διαγωνισμού (εταιρείες σχετικές με την πληροφορική) με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την εκμάθηση νέων τεχνολογιών αλλά και την επαφή των επιχειρήσεων με το ακαδημαϊκό δυναμικό της πόλης.

Εικόνα 7. Οι παρουσιάσεις των χορηγών προσέλκυσαν αυξημένο αριθμό φοιτητών. Την διοργάνωση υποστήριξαν πλήθος τοπικών και όχι μόνο εταιρειών, φορέων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και εθελοντών. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους για την υλική και έμπρακτη συμπαράσταση τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συμμετεχόντων, το σημαντικότερο όφελος από την συμμετοχή τους στο hackathon ήταν η αποκόμιση πλούσιας εμπειρίας αλλά και η επαφή με τις επιχειρήσεις.

 Οι περισσότερες από τις ομάδες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να πάρουν και την επόμενη χρονιά μέρος. http://hackathon.serrestech.gr

No comments: