Monday, November 27, 2017

«Formula1 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ
https://www.youtube.com/watch?v=NYeORm0mjIc

«Formula1 ΣΤΑΣΧΟΛΕΙΑ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ

Συνεργασία του  Αυτοκινητοδρομίου  Σερρών και των Διευθύνσεων  Εκπαίδευσης Ν. Σερρών
«Formula1 στα σχολεία» και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις στην Π.Ε. Σερρών
 Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ν. Σερρών προχωρούν σε συνεργασία εκπαιδευτικών δράσεων. Χθες το πρωί Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο  του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, Βασίλη Παπαβασιλείου  και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Σερρών. Σκοπός της συνέντευξης ήταν να ανακοινωθεί στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα η συνεργασία των παραπάνω φορέων σε μια σειρά από δράσεις.
Τα διοικητικά συμβούλια του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, της Λ.Α.Μ. Σερρών και της Unesco Σερρών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, απηύθυναν πρόσκληση στις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με σκοπό τη συμμετοχή τους στις δράσεις αυτές.
Η πρώτη δράση  αφορά στο πρόγραμμα «Formula1 στα σχολεία». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Formula 1 in Schools» είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι μαθητές μαθαίνουν να σχεδιάζουν σε δύο διαστάσεις (2D) και να κατασκευάζουν μινιατούρες F1 μοντέλα αυτοκινήτων από φύλλο χαρτόνι, ακολουθώντας τις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής που υλοποιούνται σε πραγματικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Στη συνέχεια οι μαθητές συναγωνίζονται σε αγώνες, που γίνονται σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο. Η νικήτρια ομάδα κάθε χώρας μπορεί να συμμετάσχει στους τελικούς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
«Για πρώτη φορά φέτος στα σχολεία εντάσσεται το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής. Είναι πράγματι ένα πάρα πολύς σημαντικό για εκπαιδευτικούς γονείς και παιδιά και το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών δεν θα έπρεπε να μείνει εκτός. Ο στόχος είναι κοινός ν α βοηθήσουμε τον τόπο μα ς,την Ελλάδα να  θρηνεί λιγότερα  θύματα κάθε χρόνο . Το 2016 έκλεισε με 650 νεκρούς  και χιλιάδες τραυματίες που μερικοί από αυτούς κατέληξαν .Δεν θ α μπορούσε αυτός ο θλιβερός  απολογισμός να έχει συνέχει α. Πολύ σωστά το Υπουργείο έλαβε υπόψη αυτά τα στοιχεία  και ξεκινά φέτος για πρώτη φορά στην εκπαίδευση η κυκλοφοριακή αγωγή. Ξεκινά δυναμικά από τις Σέρρες,  το Αυτοκινητοδρόμιο είναι κοντά στην εκπαίδευση» τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου .
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου ,σημείωσε «Το Δ.Σ. του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών αποφάσισε να υποστηρίξει οικονομικά 10 σχολικές μονάδες που θα υλοποιήσουν την παραπάνω δράση με το ποσό των 5.000 ευρώ (500 ευρώ ανά σχολείο).  Δείχνουμε ότι είμαστε κοντά στον μαθητή, κοντά στην εκπαίδευση».
«Από πέρσι με τον όμιλο UNESCO Σερρών πήραμε μέρος σε ένα διεθνή διαγωνισμό Φόρμουλα 1 στα σχολεία που συμμετείχαν μαθητές και σχολεία από 34 χώρες , κρίνοντας ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά μας, να εντρυφήσουν μέσα από την ενασχόλησή τους με την μελέτη λογισμικού, μελέτη κατασκευής φόρμουλα 1 ,συμμετοχή στον διαγωνισμό ,αναζήτηση χορηγών , αναζήτηση προϊόντων ,σχεδιασμό προϊόντων ,να αναδείξουν δεξιότητες και ικανότητες  που σε τελική ανάλυση θα τους προετοιμάσουν στην είσοδο τους στη ζωή ως ενεργοί πολίτες. Φέτος στην κίνηση αυτή συμμετέχει ενεργά και το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών παρέχοντα και οικονομική βοήθεια στα σχολεία που συμμετέχουν και πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή κίνηση γιατί πέρα από την τεχνογνωσία που έχει παρέχει και την δυνατότητα τους μαθητές να  συνδυάσουν όλη αυτή την ενασχόληση του διαγωνισμού με το μάθημα τη ς κυκλοφοριακής αγωγής ,έχοντας ως στόχο να μπορέσουμε  να αναδείξουμε τους κινδύνους και τις καλές πρακτικές που οφείλει κάθε πολίτης στην ζωή τους και να προσφέρουμε ασφάλεια στους μαθητές . Να επισημάνω ότι πέρυσι το 20 Δημοτικό Σχολείο πήρε το πρώτο βραβείο στην κατασκευή πρωτότυπου αυτοκινήτου Φορμουλα 1» ανέφερε ο Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος , διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών.
«Συμμετέχουμε σε αυτή την δράση γιατί έχει ευεργετήματα πολλαπλά ,αυτά μας κάνουν να δηλώνουμε παρόντες και έχοντας κατά νου ότι η ενασχόληση σε εκπαιδευτικό επίπεδο με αντικείμενα που συνεισφέρονται με το αυτοκίνητο και οι δεξιότητες που θ α αποκτήσουν τα παιδιά δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν . Επίσης έχουν και άλλες απολαβές τα παιδιά μας. Θα ωφεληθούν όλοι» ,τόνισε  ο Κωνσταντίνος  Τενεκετζής διευθυντής   Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών επισημαίνοντας ότι η  ομάδα του 3ου Γενικού Λυκείου Σερρών, που ήδη κατασκευάζει  Φόρμουλα, θα είναι πρότυπο και παράδειγμα για μίμηση ,είναι δυνατό στήριγμα ο κορμός που θα αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα σχολεία.   
Ακόμη οι προαναφερόμενοι φορείς αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση δράσεων κυκλοφοριακής αγωγής. Στο μέλλον οι δράσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν και θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Στην μεν πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι δράσεις αυτές θα ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει ως υποχρεωτική την υλοποίηση της κυκλοφοριακής αγωγής σε όλες τις τάξεις των δημοτικών σχολείων. Στη δε δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι δράσεις θα ενταχθούν στον θεσμό της «θεματικής εβδομάδας», καθώς φέτος με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η Κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί έναν από τους θεματικούς άξονες της Εβδομάδας.
Επίσης τονίστηκε  ο καλύτερος συντονισμός όλων,  με σκοπό την προώθηση του μαθητικού τουρισμού (από άλλες περιοχές της Ελλάδας) με προορισμό τις Σέρρες και το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα
http://www.e-simerini.com/a/news/formula1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA/

No comments: