Sunday, November 09, 2014

*Ημέρα της επιστήμης* στα σχολεία μας

Posted on | Νοεμβρίου 9, 2014 | No Comments
Ημερα επιστημης
Δύο  σχολεία στην πόλη των Σερρών στην Ελλάδα θα γιορτάσουν την* Ημέρα της επιστήμης*.
Είναι το 3ο Δημοτικό και το 4ο Γυμνάσιο Το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσει ο Ομιλος Σερρών για Unesco
με τον Δημήτρη Ζηλιαχώβαλη μέλος του  Club Youth for Unesco.Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο  *Στο δρόμο του Αριστοτέλη* εκπαιδευτικό πρόγραμμα*σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με την ευθύνη της Βασιλικής Παπαθανασίου
Θέμα για το 2014: Ποιότητα Επιστήμη Εκπαίδευση: εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους 
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη είναι να ανανεώνει την εθνική, καθώς και τη διεθνής δέσμευση για την επιστήμη για την ειρήνη και την ανάπτυξη και να τονίσει την υπεύθυνη χρήση της επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας. Στοχεύει επίσης στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία   της γεφύρωσης  του χάσματος μεταξύ της επιστήμης και των κοινωνιών.
Η τήρηση του Διεθνούς Εβδομάδας Επιστήμης και Ειρήνης ανακηρύχθηκε πριν από 25 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση της προόδου και της ειρήνης – από την αλλαγή του κλίματος για τη δημόσια υγεία? από την επισιτιστική ασφάλεια στην αποχέτευση? από τον αφοπλισμό στην ετοιμότητα αντιμετώπισης των καταστροφών.
Ωστόσο, πολύ συχνά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν γνωρίζουν τις λύσεις που η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία μπορεί να φέρει στις σημερινές προκλήσεις. Και πάρα πολύ άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν αποκομμένοι από την επιστημονική πρόοδο. Μια βασική πρόκληση είναι να προωθήσει «υπέρ των φτωχών» η έρευνα που καλύπτει τις ανάγκες των φτωχότερων και πιο ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου, όπως οι μικρής κλίμακας αγρότες. Άλλες επιταγές περιλαμβάνουν το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος στην πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορίας και την επέκταση της εκπαίδευσης για την καλύτερη κατάρτιση των νέων για τις θέσεις εργασίας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Οι προσπάθειες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση των εργασιών μας για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και ορίζει ένα τολμηρό όραμα ανάπτυξης για την περίοδο μετά το 2015.
Η επιστήμη προσφέρει πολλές απαντήσεις σε κοινές απειλές και πολλές καινοτομίες που μπορεί να μας βοηθήσει να αδράξουν κοινές ευκαιρίες. Δική μας είναι η πρώτη γενιά με τη γνώση και τα εργαλεία για να καταπολεμήσουμε την ακραία φτώχεια. Δική μας είναι η γενιά που πρέπει – και μπορεί, με τις τεχνολογίες που έχουν ήδη στη διάθεσή μας – σφυρηλατήσει μια πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον. Έχουμε επίσης την ευθύνη να προστατεύσει όλη την ανθρωπότητα ενάντια στις καταστροφικές χρήσεις των επιστημονικών επιτευγμάτων και της ικανότητας, κυρίως μέσω της συνεργασίας για τα πυρηνικά όπλα του ελεύθερου κόσμου και για να περιοριστεί η εξάπλωση των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.
Μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά και πολλά περισσότερα, αν εργαστούμε από κοινού για να την αξιοποίηση, τη δύναμη της επιστήμης για το γενικότερο καλό παντού, και την προώθηση της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής. Ανυπομονούμε  να συνεργαστούμε με τις επιστημονικές και ακαδημαϊκές κοινότητες και όλους τους άλλους εταίρους που μπορούν να συμβάλουν στην παγκόσμια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συμμετοχή του Ομίλου στην επετειακή Ημέρα κατά του ολoκαυτώματος 2014 στα UN

Posted on | Νοεμβρίου 8, 2014 | No Comments
A
Στο ανοικτό κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών -Τομέας  Ολοκαυτώματος -να διατεθούν πληροφορίες για την ζωή των Εβραίων στις περιοχές που ζούσαν ο Ομιλος Σερρών για UNESCO έστειλε μια αληθινή μικρή ιστορία που συνέβη στις Σέρρες  του Χαράλαμπου Βουριζίδη .Επίσης και μια φωτογραφία που διέθεσαν τα Αρχεία του κράτους ώστε να παρουσιασθούν στην έκθεση που θα πραγματοποιόταν αυτές τις ημέρες από το  Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος  http://www.un.org/en/holocaustremembrance/

Συμμετοχή στην *Ημέρα κατά του φασισμού* 9 Νοεμβρίου 2014

Posted on | Νοεμβρίου 4, 2014 | No Comments
Φασισμος μερα

¨Όταν  οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία στη Γερμανία το 1933, οι Εβραίοι υποβλήθηκαν σε ολοένα και δυσμενή μεταχείριση που συνοδευόταν από οργανωμένη βία. Στις 9 Νοεμβρίου του 1938, οι Ναζί ξεκίνησαν ένα πογκρόμ κατά των Εβραίων. Συναγωγές πυρπολήθηκαν.Τα Εβραϊκά καταστήματα που είχαν  παράθυρά τους τα έσπασαν σε όλη τη χώρα.Αυτό ήταν η αφορμή για την ονομασία «Νύχτα των Κρυστάλλων», που ελεύθερα μεταφράζεται σημαίνει η Νύχτα των Κρυστάλλων. Πολλοί Εβραίοι σκοτώθηκαν . Η «Νύχτα των Κρυστάλλων»  θεωρείται πογκρόμ και θεωρείται  ως η συμβολική αρχή του Ολοκαυτώματος.
Στις 9 Νοεμβρίου κάθε έτους το δίκτυο UNITED διοργανώνει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να τιμήσουμε το παρελθόν και να διαμαρτυρηθούμε για τις σύγχρονες μορφές φασισμού και του αντισημιτισμού.
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO και η ΠΡΑΞΙΣ συμμετέχουν  στην ημέρα με παρουσίαση ενημερωτικού υλικού στην Πλατεία Ελευθερίας ,εκπομπή στο ραδιόφωνο www.rodonfm.net προβολή με σποτ  και πραγματοποίηση e-campaign  στα social media.
Συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι εθελοντές  Eranyak Oganova Μαρία Kalasnikowa Pauline Bussi Hector Oliva Bolanios Leonie Sendker Aitor Saez-DÍEZ MEDIN
- See more at: http://www.serresforunesco.org/#sthash.RF5wsMjj.dpuf

No comments: